Herken je dat jouw hoofd soms over kan lopen van (negatieve) gedachten? En je daardoor veel piekert? Het ten koste gaat van je gemoedsrust? En dat je er 's nachts vaak van wakker ligt? Hoe fijn zou het zijn om op een simpele manier te leren om met deze gedachten om te gaan? En je daardoor meer ontspannen en rustiger te voelen? Je beter kan slapen en daardoor met meer energie aan de dag kan beginnen? In deze blog leer ik je om met maar een paar vragen dit te bereiken. Ook voor jou is dit bereikbaar. Wil je weten hoe, lees dan snel verder.
Negatieve (stressvolle) gedachten hebben wij allemaal. Gedachten zijn prima, tenzij we ze gaan geloven. Niet de gedachten zelf maar onze hechting aan die gedachten zorgt voor stress, pijn en lijden. Absoluut niks van wat je denkt is waar. Als je de gedachten, labels, oordelen en verhalen gelooft, lijkt die wereld echter wel echt. Het verstand is namelijk zo briljant, sterk en mooi dat het zelfs zijn wereld echt maakt. Maar alles is te herontdekken, namelijk door je bewust te worden van je gedachten, deze verder te onderzoeken en te realiseren wat waar is voor jou. Het gaat puur om de realisatie en niet om het veranderen hiervan.
Allereerst is paardencoaching natuurlijk een goede manier om je te helpen bij jouw bewustwording van hoe jij de dingen doet en te ontdekken wat waar is voor jou. Paarden spiegelen namelijk wat er in jouw binnenwereld speelt en reageren direct als hoofd en lijf niet congruent zijn. Daarnaast hebben zij ook het vermogen om je meer naar je lijf te brengen en spanningen deels over te nemen, waardoor al bij een eerste sessie meer rust en ontspanning wordt ervaren. Door meer bij je gevoel te zijn wordt helderder wat voor jou waar is. Paardencoaching is dus een krachtige manier om te werken aan bewustwording van jouw gedachten en patronen.
The Work
Nu heb je wellicht niet altijd een paard tot je beschikking om je te helpen dat hoofd even tot bedaren te brengen. Wat kan je nog meer doen? Byron Katie van The Work ontwikkelde een proces om gedachten en overtuigingen te onderzoeken die ons beperken, stress veroorzaken of ons uit balans brengen. Door jezelf vier vragen te stellen kan je onderzoeken wat voor jou waar is. Hieronder neem ik je mee hoe het werkt:
Start met de negatieve gedachte die je wilt onderzoeken en herhaal deze voor jezelf in een zin. Vervolgens stel je jezelf de volgende vragen:
1. Is het waar?
(Ja of nee. Bij nee, ga naar vraag 3)
Hulpvragen als het antwoord nog steeds een Ja is kunnen zijn: Waar heb je die gedachte geleerd? Wat voor bewijs heb je, om te kunnen zeggen dat het waar is?
2. Kun je absoluut zeker weten dat het waar is?
(Ja of nee)
Hulpvraag als het antwoord nog steeds Ja is: Wat is de realiteit?
3. Hoe reageer je en wat gebeurt er wanneer je die gedachte gelooft?
Hulpvragen: Kun je één reden bedenken om deze gedachte los te laten, terwijl je hem natuurlijk niet hoeft los te laten? Kun je een stressvrije reden vinden om die gedachte te houden, die niet deprimerend, negatief, pijnvol is?
4. Wie zou je zijn zonder die gedachte?
Herhaal: met de gedachte {ben ik iemand met pijnlijke situaties, namelijk…}, zonder de gedachte {ben ik veel beter af, namelijk…}, dus hoe kan het je probleem zijn?
De eerste twee vragen wil je altijd met een Ja of Nee kunnen beantwoorden, zonder een Maar of Omdat. Voel je nog wel die neiging? Wees dan nog eerlijker naar jezelf. Is het een Ja of een Nee? Ga dan pas verder naar de volgende vraag.
Stel jezelf vervolgens de omkeervraag:
5. Wat is hier het tegenovergestelde van?
Het tegenovergestelde van wat je gelooft is altijd waar. De omkeer-vraag kan je op meerdere manieren interpreteren en beantwoorden, namelijk onder andere:
- toegepast op jezelf
-
toegepast op de ander
- deels op jezelf, deels op de ander
- ......
Bijvoorbeeld: 'Niemand wil mij zoals ik ben' wordt dan: ‘Ik wil mezelf niet zoals ik ben'
Na de omkeer-zin die je hebt uitgesproken, stel je jezelf de vraag:
6. Is het even waar of meer waar als het origineel?
Je zult zien dat het antwoord altijd Ja is. Komt hier toch een Nee uit? Dan ben je nog teveel gehecht aan de overtuiging. Als je niet bereid bent de gedachten te laten vallen, ben je gehecht, en ben je dus nog niet klaar met The Work.
De omkeer-vraag leert ons dat perceptie = projectie. Dat wat er leeft in onze binnenwereld projecteren wij in de buitenwereld. Alles is een spiegel van jezelf. Als je je bewust bent van jouw perceptie, en realiseert wat waar is voor jou, zal jouw projectie ook veranderen en kijk je anders naar de wereld en naar jezelf. En laat de gedachte jou los. Hoe fijn zou dat zijn?
Wil jij hier verder mee aan de slag en kan je wel wat hulp gebruiken? Neem dan met mij contact op.
bronvermelding: