"Als je loslaat, heb je twee handen vrij."

Gepubliceerd op 17 november 2022 om 20:00

De herfst is deze week toch echt ingevallen. Ondanks de regen hou ik van de herfst. Ik geniet van de mist die 's morgens over het land hangt, de spectaculaire rode zonsopkomsten en het geknisper van de gekleurde bladeren onder mijn voeten als ik in het bos wandel. De dagen worden korter en we keren weer meer naar binnen. Daar waar het lekker warm is, kaarsjes branden en er tijd is om lekker knus samen op de bank een film te kijken. Voor mij is dit ook een periode om eens terug te blikken op het jaar. Wat heb ik allemaal bereikt? Waar sta ik nu? Want voor mij was 2022 een roerig jaar, vol in het teken van transformatie en vooral ook van insluiten en loslaten. Voor mij voelde "loslaten" altijd als iets abstracts, want ja iedereen roept dat altijd te pas en te onpas, maar hoe doe je dat dan? Terwijl loslaten eigenlijk iets heel natuurlijks is. De herfstperiode is voor de natuur een typisch moment om los te laten. De bomen laten hun blad los en maken zich klaar voor de winter, een periode van rust. Zo behoudt de boom zijn krachten in zijn takken en heeft hij na de winter weer genoeg energie voor nieuwe blaadjes en om te groeien. De boom weet dat je niet altijd kunt groeien. Rustmomenten zijn nodig. De boom vindt loslaten daarom helemaal niet moeilijk. Misschien is dit een mooi voorbeeld voor ons om dat ook te volgen?

 

Hoe goed ben jij in loslaten?

Hoe is dat voor jou? Kan jij makkelijk loslaten? Loslaten van bepaalde gevoelens, emoties, mensen, je kinderen, je verleden, oude patronen of gedachten, je werk? En wat zegt het over jou als je dit nog niet zo makkelijk kan?

 

Mij zegt het dat je mens bent, ieder met zijn eigen onzekerheden en angsten. We denken dat vasthouden vaak zekerheid geeft. En het voelt alsof je zo meer controle over de situatie hebt. Maar is dat eigenlijk wel waar? Ons ego is meester in het bedenken van allerlei doemscenario's en we denken soms dat als wij loslaten de hele wereld onder ons weg zal vallen. 

 

"Wat gebeurt er bij jou als je datgene loslaat waar je aan vasthoudt?"

 

De afgelopen periode heeft mij geleerd dat ik een meester ben in vasthouden én dat dat mij niet verder brengt. Het verkleint mijn wereld en kost mij veel energie. Door vast te houden ben ik continue op mijn hoede en hyper alert. Doodvermoeiend kan ik je vertellen.

 

Waar gaat loslaten echt over?

Waar gaat loslaten nou echt over? Ik ben gaan onderzoeken wat er onder die gedachtes zit. Ik ontdekte dat ik eigenlijk een dieper liggend verlangen had. Door dit verlangen aan te kijken voel ik nu waar het voor mij écht om gaat. Ook zie ik daardoor hoe ik mijzelf kan saboteren met angst, beperkende gedachten en overtuigingen. En weet ik inmiddels beter welke patronen en strategieën ik dan kies. Dit stuk bewustwording maakt dat ik ook kan kijken naar welke andere betere, gezondere keuzes ik kan maken. Dit maakt dat ik nu dichterbij dan ooit bij mijzelf ben en heel goed kan voelen wat ík wil. Door te herkennen én te erkennen aan mijzelf waar het echt om gaat werd loslaten ineens veel makkelijker. Door los te laten ervaar ik nu zoveel meer rust en balans en voel ik de energie bruisen.

"Ik voel mij krachtiger dan ooit."

 

Coaching

Ik was blij dat ik dit proces van loslaten niet alleen heb hoeven doen. Het was fijn om te praten met mijn lieve man, familie en goede vrienden, en ook heb ik hulp gezocht bij een coach om mij te begeleiden in dit proces. Mijn coach hielp mij om uit mijn eigen cirkel van gedachten te komen en weer te leren voelen wat mijn lijf mij te vertellen heeft, hoe het is om door de angst heen te bewegen en te ontdekken wat er dan óók is. Door trouw aan mijn gevoel te blijven, blijf ik trouw aan mijzelf. Is dat altijd makkelijk? Nee, zeker niet. Het vergt oefenen, vallen en weer opstaan. Door goed gebruik te maken van mijn hulpbronnen wordt het wel steeds een beetje makkelijker. Mijn belangrijkste hulpbron zijn de paarden. Elke dag herinneren zij mij eraan als ik teveel bij mijzelf weg ga en zorgen zij voor de vertraging die ik nodig heb om bij mijn gevoel te kunnen blijven. 

 

"Wat is het dat jij wel zou willen loslaten, maar lukt/durf/kan je (nog) niet?"

 

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij dingen loslaten? Paarden kunnen heel goed loslaten en zijn altijd in het hier en nu. Daar kunnen wij zoveel van leren. Samen met de paarden help ik je graag inzicht te krijgen wat er onder jouw gedachte van vasthouden zit en welke niet helpende patronen jij kiest. Maar ook krijg je direct feedback van de paarden als je wat anders probeert. Zo kan jij ontdekken hoe het ook anders kan en kan je direct ervaren wat dat jou gaat opleveren. Nieuwsgierig geworden? Neem dan met mij contact op.