De magie van overtuigingen

Gepubliceerd op 10 augustus 2022 om 08:21

Overtuigingen. We zitten er vol mee. Sommige overtuigingen zijn handig, maar anderen kunnen jou ook belemmeren of beperken. Welke belemmerende overtuigingen herken jij bij jezelf? Mag jij bijvoorbeeld geen fouten maken van jezelf? Ben je ervan overtuigd dat anderen het beter doen dan jij? Of vind jij jezelf nooit goed genoeg? Je gelooft wat jij denkt en dat beïnvloed ook jouw gedrag. Simpelweg ga je je hier ook naar gedragen. Anderen ervaren jou vervolgens op deze manier en bevestigen jou dat je inderdaad zo bent. Je ziet alleen maar bevestiging van wat je gelooft. Zo ontstaat er een negatieve spiraal. Maar gelukkig kan je dit patroon ook doorbreken. Deze belemmerende overtuigingen zijn namelijk je grootste valkuil, maar ook je grootste kracht. Bijna magisch. Wil je weten hoe? Lees dan snel verder. 

 

Overtuigingen zijn een manier van denken. Gedurende ons leven hebben we ze geleerd en jouw omgeving en ervaringen hebben een sterke invloed op jouw overtuigingen. In de loop van de tijd kunnen ze ook veranderen doordat je dingen meemaakt, simpelweg ouder wordt en door de verschillende mensen die op je pad komen waarvan je leert.

 

Een ander verhaal vertellen

Welk verhaal vertel jij jezelf? En wie zou jij zijn zonder deze belemmerende overtuigingen? Daar zit namelijk de magie. Wanneer ben je klaar met die overtuiging? En wanneer ga je geloven dat je oke bent?

 

De overtuiging die jij over jezelf hebt bepaalt jouw gedrag. Je gedraagt je naar jouw overtuiging en vervolgens zie je de buitenwereld ook door die bril. Je ziet alleen maar bevestigingen van wat je gelooft. In de psychologie wordt dit ook wel selectieve perceptie genoemd. Je ziet jouw situatie in jouw omgeving (dit werkt hetzelfde als dat je een nieuwe auto koopt en vervolgens veel vaker dit typen auto ziet rijden). Jouw kijk op de wereld verhindert jou zo om jouw doelen te bereiken.

 

Maar het magische is ook dat jouw kijk op de wereld je OOK in staat kan stellen te bereiken wat je wilt en wat goed voor je is. Hoe? Door jouw belemmerende overtuigingen om te zetten naar krachtgevende overtuigingen. 

 

Stappenplan naar een nieuwe wereld van kansen en mogelijkheden

De volgende vier stappen helpen jou daarbij:

 

Stap 1 Identify: Weten welke belemmerende overtuigingen je hebt.


Stap 2 Recognize: Erken dat deze overtuiging niet meer voor je werkt en je deze overtuiging niet meer wilt.

 

Stap 3 Change: Leer met een andere bril te kijken naar jouw kijk op de wereld.

 

Stap 4 Grow: Vertel jezelf een ander verhaal met kansen en mogelijkheden 

 

Als je beseft en erkent dat het gedrag dat hoort bij deze belemmering veel pijn veroorzaakt en ervoor zorgt dat je zo niet jouw mooiste leven kan leven, kan je aan de slag om jouw patroon te doorbreken. Leer jezelf aan om naar mogelijkheden te kijken en verander daarmee je kijk op de wereld. Maak een nieuwe verhaal die jou stimuleert. Feit is dat wij continue onze eigen overtuigingen bevestigen, of deze nou negatief of positief zijn. Door jezelf dit nieuwe verhaal te blijven vertellen, ga je op een gegeven moment ook de bevestiging van dat andere verhaal zien. 

 

Op deze manier geef je jezelf een nieuwe wereld van kansen en mogelijkheden. 

 

Merk jij dat je jezelf afremt door belemmerende overtuigingen en wil je hiermee aan de slag? Coaching kan je helpen deze blokkades op te ruimen.