Veerkacht

Gepubliceerd op 23 februari 2022 om 08:59

Stress.... We krijgen er allemaal wel eens mee te maken. Hoe goed kan jij omgaan met tegenslagen, moeilijkheden en veranderingen? Lukt het jou om dan positief te blijven? Een veerkrachtig persoon is goed in staat om in moeilijke omstandigheden positief en krachtig te blijven, denkt in oplossingen en kan toekomstgericht blijven. Dit is dan ook een waardevolle eigenschap, die je kan versterken. Hoe dan? Hoor ik je nu denken. 

 

Veerkracht staat dus voor het vermogen om jouw balans snel te herstellen en je aan te passen bij stress en tegenslagen. Het gaat dan niet enkel over het “ terugveren” naar de oorspronkelijke positie, maar juist ook over doorgroeien door te leren van de ervaring en daardoor betere keuzes te kunnen maken. En het goede nieuws is dat veerkracht niet iets is wat je met je geboorte meekrijgt en dus wel of niet hebt als je het mij vraagt.  

 

Nee, veerkracht is een dynamisch proces en met de juiste middelen en oefeningen  kan deze niet alleen worden hersteld, maar juist ook worden versterkt waardoor jij NU weer meer balans voelt én in de toekomst de balans beter kan behouden.

 

Paarden zijn meesters in het houden van balans. Zij kunnen heel snel schakelen en voelen wat zij nodig hebben. Als er gevaar wordt gesignaleerd, kunnen zij meteen vluchten, maar als het gevaar weg is, gaan zij onmiddellijk weer over tot grazen. Niet alleen kunnen paarden goed voelen wat zij nodig hebben, zij ondernemen ook direct actie. Ervaren zij spanning? Dan gaan zij rollen of spelen met een kuddegenoot. Is er behoefte aan aanraking dan zoeken zij contact met een ander paard, maar stellen ook grenzen als dat nodig is. 

 

Hoe fijn zou het zijn als jij ook meer als een paard kan zijn?

In 5 stappen naar meer veerkracht

Om te werken aan jouw veerkracht werk ik in mijn coachsessies met de volgende vijf stappen:

 

  1. Doelen stellen
  2. Visualisatie: 
  3. Energiemanagement
  4. Aandachtscontrole
  5. Gedachtecontrole

 

De oefeningen (met het paard) gaan jou laten ervaren hoe deze stappen bijdragen aan het vergroten van jouw veerkracht. Ook help ik jou om inzicht te krijgen in jouw (gedrags)patronen en -strategieën. Hoe? Door vanuit een gebeurtenis te kijken naar de gedachten die je daarbij hebt, het gevoel dat dat bij jou oproept en welk gedrag hiervan het gevolg is. Door irrationele, improductieve en niet helpende gedachten te vervangen voor helpende gedachten en nieuwe (gedrags)strategieën kan jij je veerkrachtiger gaan voelen en leer je beter om te gaan met stress, tegenslagen en/of veranderingen. Bovenal ga je meer rust ervaren.

 

Heb je vragen naar aanleiding van deze blog en/of wil je meer weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan met mij contact op.

 

@Copyright Puissance coaching 2022