Grenzen aanvoelen om ruimte te krijgen

Gepubliceerd op 7 januari 2022 om 09:06

Grenzen aangeven is een thema dat ik regelmatig tegen kom in mijn praktijk. Wist jij dat burn out klachten vaak ontstaan doordat je te vaak over jouw grenzen bent gegaan? Door bijvoorbeeld meer te doen dan wat je zelf wilt en/of kunt, of je laat teveel over je heen lopen en je gaat voorbij aan je eigen behoeften en gevoelens.  Herken je dat? Dat je natuurlijk weer "ja" hebt gezegd om te helpen of iets te doen en als je dan in bed ligt je beseft dat je dat eigenlijk helemaal niet wilt,  maar ja dan is het al te laat. 

 

Je bent hierin niet de enige.

 

Sandra* kampt met burn out klachten en terwijl ik met haar de vorige sessie evalueer komt Zafira (het coachpaard) heel dicht tegen haar staan. Sandra stapt opzij en Zafira volgt haar. En het proces herhaalt zich. Sandra doet een stap opzij, waarop Zafira weer een stap dichterbij zet. Ik vraag Sandra of zij kan benoemen wat er gebeurt. Ze geeft aan dat ze dat eigenlijk niet zo goed kan. Tijdens ons gesprek was zij volledig op mij gericht en onbewust liet ze het paard steeds weer in haar ruimte komen en een soort van onbewust stapte zij dan opzij. 

 

Ik vertel Sandra wat ik waarneem en dit inzicht doet haar beseffen dat dit veel vaker gebeurt in de dagelijkse praktijk. Dat ze zelf niet door heeft dat de ander in haar ruimte komt en dat ze de ander die ruimte ook geeft. Ik laat haar oefenen met Zafira. In de oefening laat ik haar een balk neerleggen en haar opdracht is om Zafira niet over de balk heen te laten stappen. Zafira test Sandra een paar keer maar na wat oefenen lukt het haar om Zafira aan de andere kant van de balk te laten staan. 

 

Wat ik vaak zie bij mensen die moeite hebben om hun grenzen aan te geven is dat zij veel in hun hoofd zitten en daardoor simpelweg niet kunnen voelen waar hun grenzen liggen. En als jij zelf je grens niet kan voelen, kan je deze ook niet aan geven aan de ander, laat staan veranderen. 

 

Met het voelen van haar grenzen laat ik Sandra ook experimenteren om te kijken wat voor haar het beste werkt.  Ik laat haar door de ruimte lopen en vraag haar om te verbinden met haar eigen binnenwereld en stel haar vragen. Wat neemt ze waar? Welke gedachten zijn er? Welke sensaties voelt zij in haar lijf bij de verschillende oefeningen en keuzes die ik haar laat maken? Zafira helpt hierbij, door haar grenzen te testen door af en toe haar de pas af te snijden en daarmee een andere kant op te willen sturen, haar af te remmen of zachtjes opzij te duwen.  Steeds beter weet Sandra haar grens te bepalen en aan te geven richting Zafira en lukt het haar om in verbinding met zichzelf ook in verbinding met Zafira te zijn, zonder dat Zafira te dichtbij komt.

 

Als zij uiteindelijk samen bewegen en Zafira haar volgt (op gepaste afstand) waar ze ook heen beweegt, zie ik Sandra steeds zelfverzekerder door de ruimte gaat lopen. Met een gevoel van trots, rust en kracht stapt zij de bak uit. 

 

We bespreken vervolgens welke inzichten zij meeneemt uit deze sessie en hoe zij die ook thuis en op haar werk zou kunnen toepassen. De komende tijd gaat Sandra hiermee oefenen.

 

*Vanwege de privacy is Sandra niet haar echte naam en persoonlijke details zijn fictief.

 

© Copyright-Puissance coaching, 2022