Heb jij vaak plafonddienst?

Gepubliceerd op 28 januari 2022 om 00:00

Plafonddienst noem ik het zelf altijd. Je kent het vast wel. Van die nachten waarbij je in je bed ligt en wilt slapen, maar je hoofd draait overuren en de hele dag trekt aan je voorbij. Gedachten blijven maar doorkomen en je piekert je suf over die klus die nog af moet, deadlines die naderen, welke keuze(s) te maken of die ene opmerking van je collega of vriendin (meestal niet iets aardigs of opbeurends) die maar terug blijft komen. 

 

Piekeren, iedereen kent het wel en heeft er wel eens last van. Ondanks dat we weten dat het helemaal niets oplevert en nergens toe leidt doen wij het toch. Hoe fijn zou het zijn als je niet meer zou piekeren? Kan je je voorstellen dat je dat veel meer energie zou opleveren? Dat je veel uitgeruster wakker wordt, minder stress ervaart, beter beslissingen kan nemen en positiever in het leven kan staan? 

 

Wist je dat paarden jou kunnen helpen om te stoppen met piekeren? "huh?" denk je nu waarschijnlijk.

 

Ja, Iedereen piekert wel eens, behalve paarden.

 

Paarden denken namelijk niet na over het verleden of de toekomst. Die zijn bezig met wat er nu is of gebeurt. Een paard is gewoon in het hier en nu. Piekeren gaat namelijk altijd over het verleden of de toekomst en daarom piekert een paard niet.  

 

Daar zit ook de sleutel voor jou! Door je te verbinden met het hier en nu kan je simpelweg niet piekeren. En het mooie is, dat je leven in het "hier en nu" kan leren.

 

Hoe? Door heel bewust bezig te zijn met wat zich NU afspeelt, pieker je niet. Dit kan bijvoorbeeld door aandacht te geven aan alles wat je denkt, voelt, lichamelijk en emotioneel, en wat je ziet en hoort. Alleen waarnemen, zonder oordeel en je hoeft er verder niets mee te doen. En ja in het begin is dat nog niet zo makkelijk, het zal lijken of je gedachten het steeds weer over nemen en dit is ook logisch. Je brein is het namelijk nog niet gewend en kiest snel weer voor het vertrouwde pad.

 

Olifantenpaadjes

Door veel te oefenen ontstaan er nieuwe "olifantenpaadjes" in je brein. "Olifantenpaadjes", hoor ik je denken? Dat zijn van die ingesleten weggetjes naast het gewone pad, vaak in het groen. Die paadjes ontstaan omdat mensen de kortste route nemen. In je brein werkt het eigenlijk hetzelfde. Om een nieuw "olifantenpaadje" te creëren in je brein zal je moeten oefenen, oefenen, oefenen.  Stapje voor stapje, en elke stap is één. Een topsporter was ook niet van de ene op de andere dag zover dat hij/zij een gouden medaille kon ophalen op de Olympische spelen. Daar gaan veel trainingsuren aan vooraf. En naarmate je verder komt in je training gaat het steeds een beetje makkelijker. 

 

De “paden” in je brein moeten ook eerst groeien en sterker worden om te voorkomen dat je brein weer naar de oude paden schiet. Toch weer op een oud pad terecht gekomen? Weet dan dat je altijd weer om kunt keren en een ander pad kunt kiezen.

 

Als je doorzet en blijft oefenen ga je steeds meer beseffen dat jouw gedachten maar gedachten zijn, ze niet waar hoeven te zijn, dat jij jouw gedachten al zeker niet bent of hoeft te geloven. Hoe fijn is dat idee! Als je genoeg oefent, zal je je piekergedachten steeds vaker en sneller los kunnen laten, waardoor je sneller in slaap valt en steeds beter en langer doorslaapt.

 

Kan jij wat hulp gebruiken om meer in het "hier en nu" te zijn en wil jij zelf ervaren hoe paarden dat doen? Neem dan met mij contact op om een afspraak te maken. 

 

@Copyright Puissance coaching